Косово затяга граничната сигурност след отвличането на трима полицаи от страна на

...
Косово затяга граничната сигурност след отвличането на трима полицаи от страна на
Коментари Харесай

Косово затяга контрола по границата със Сърбия

Косово стяга граничната сигурност след  " отвличането на трима служители на реда "  от страна на Сърбия. Това разгласи косовският министър председател Албин Курти, представен от " Асошиейтед прес ".

Той разкритикува и ръководените от НАТО интернационалните мироопазващи сили, че не са дали публично пояснение за случилото се с тримата гранични служители на реда.

Курти твърди, че те са били " отвлечени на територията на Косово ", до момента в който Белград поддържа тезата, че са били " задържани " на сръбска територия.

Косовският министър председател сподели карти на мястото, където се допуска, че е станал случаят, и съобщи, че специфичните полицейски и армейски елементи на Сърбия са навлезли надълбоко в територията на страната му.

След среща на висшия съвет за сигурност на Косово Курти уточни, че граничните инспекции ще се усилят и трафикът от Сърбия ще бъде стеснен. Той обаче посочи, че не става въпрос за " търговски ограничения ", което допуска, че свободното придвижване на артикули през границата ще продължи.

" Това, което ни изненадва, е мълчанието и толерантността на интернационалните органи към дейностите на Сърбия. Сърбия непрестанно търси мотиви за ескалация и дестабилизация, а когато няма мотив, тя е подготвена и способна да сътвори подобен ", посочи Курти.

Миналата седмица той се оплака от пристрастия към Косово от страна на Съединените щати и Европейския съюз и приемливост към " властническия режим " на Сърбия.

Последният случай в допълнение увеличи напрежението сред Сърбия и нейната някогашна провинция. Сърбия приведе войските си по границата в състояние на най-висока бойна подготвеност на фона на поредицата неотдавнашни конфликти сред косовските сърби от една страна и косовската полиция и мироопазващите сили на НАТО от друга.

Представител на Косово в Белград е изискал да посети тримата чиновници. Курти се е свързал с американски чиновници с искане да притиснат Сърбия да освободи служителите на реда.

Инцидентът идва ден, откакто косовската полиция арестува в Северна Митровица - регион, обитаем най-вече с етническото сръбско малцинство - предполагаем уредник на сръбските протести в северната част на страната, при които предишния месец бяха ранени и 30 миротворци на НАТО.

Напрежението в Косово избухна още веднъж в края на май, откакто косовската полиция завладя постройките на локалните общини в Северно Косово, където сърбите съставляват болшинство, за да назначи за кметове етнически албанци, които бяха определени на локалните избори през април, след като сърбите всеобщо бойкотираха гласуването.

Сърбия и нейната някогашна провинция Косово са в спор от десетилетия, тъй като Белград отхвърля да признае декларацията за самостоятелност на Косово от 2008 година Поредният случай на принуждение наоколо до общата им граница породи страхове от възобновяване на спора в Косово от 1998-1999 година, който лиши живота на над 10 000 души, най-вече етнически албанци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР